Глобяват Баумгартнер 1500 евро заради побой
Глобяват Баумгартнер 1500 евро заради побой / снимка: Reuters, архив

Австриецът Феликс Баумгартнер, първият и единствен парашутист до момента, който премина звуковата бариера при свободно падане, беше осъден на втора инстанция да плати глоба от 1500 евро за нанасяне на телесни повреди, предава АФП.

Съдът в Залцбург, Централна Австрия, потвърди първата присъда, издадена през април 2012 г., която признава Феликс Баумгартнер за виновен за нанасяне на телесни повреди на шофьор на товарен автомобил и го осъжда на глоба от 1500 евро.

На 30 септември 2010 г. при задръстване в Залцбург един автомобилист и един гръцки шофьор на товарен автомобил влезли в схватка. Баумгартнер взел страната на автомобилиста, като ударил и наранил по лицето гръцкия шофьор, предава БГНЕС.

Героят на екстремните спортове не присъства днес в съдебната зала. Той се позова на правото си на законна защита, но апелативният съд не уважи аргумента му.

Австриецът, който стана първият човек, преминал звуковата бариера при свободен скок на 16 октомври в САЩ, предизвика полемика на 28 октомври, обявявайки се за "умерена диктатура" за разрешаване на днешните икономически и социални проблеми.