Глобалното затопляне ще убива по 1/2 млн. души годишно
Глобалното затопляне ще убива по 1/2 млн. души годишно / снимка: БГНЕС

Международната организация Global Humanitarian Forum, чийто ръководител е бившият генерален секретар на ООН Кофи Анан, публикува доклад, в който се назовават в конкретни цифри последиците от глобалното затопляне, съобщава New Scientist.

Заради глобалното затопляне в света ежегодно умират около 300 000 души, но с промените в климата техният брой ще нараства, става ясно от доклада. Преките причини за това ще бъдат все по-продължителните засушавания и наводнения. Те от своя страна, ще доведат до екокатастрофа или най-малкото ще се окажат пагубни за селското стопанство. В резултат на това към 2030 г. жертвите на глобалното затопляне ще нараснат до 500 000 души годишно, като 90% от тях ще бъдат жители на развиващите се страни.

В доклада се подчертава, че държавите от цял свят трябва да насочат усилията си към борбата с климатичните промени. В частност Кофи Анан призовава страните, които през декември ще вземат участие в Копенхагенския конгрес по промените в климата, да приемат конкретни мерки по намаляване на газовете в атмосферата, способстващи за т.нар. парников ефект.