/ / iStock/Getty Images
Глоба от 391,5 млн. долара ще трябва да плати интернет гигантът Google, който е притежаван от компанията-майка Alphabet заради незаконно проследяване на местоположението на потребители в 40 американски щати, предаде ДПА. Агенцията се позовава на съобщение от офиса на главния прокурор на Ню Йорк Летисия Джеймс.

"Разследването е установило, че Alphabet не е уведомила потребителите, че услугите за проследяване на местоположението са включени автоматично за при активности на потребителите, свързани с приложения и ползването на интернет", посочи Джеймс в изявление.

Основният момент в обвинението беше практиката на компанията, която казваше на потребителите, че могат да изключат проследяването на местоположението в настройките си от „История на местоположенията“, но не и да ги уведоми, че в настройките „Активност в мрежата и приложенията“ също се събират данни за местоположението им.

"Технологичната компания трябва също да реформира своите практики, за да бъде по-прозрачна с потребителите", допълни Джеймс.

Google тихомълком е проследявала своите потребители с цел да се реализират печалби и сега ние виждаме резултата пред правосъдието. Всеки човек трябва да може да взема свои собствени решения относно своите данни и как се използват. Ние ще продължим да държим компаниите, които нарушават закона, отговорни и ще защитаваме потребителите от дружества, които поставят печалбите пред интереса на хората", каза още главният прокурор на Ню Йорк.

Google използва данните за клиентите, които събира, за да създаде подробни профили и да насочва реклами от името на своите рекламни клиенти. Данните за местоположението могат да разкрият до голяма степен самоличността и навиците на дадено лице и могат да се използват за неговото профилиране, предава още ДПА.
БТА