Гледат делото срещу босненския генерал Расим Делич
Гледат делото срещу босненския генерал Расим Делич / снимкa: БГНЕС

Съдебният процес в Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия срещу босненския мюсюлмански генерал Расим Делич по обвинения във военни престъпления навлиза в заключителния си етап. В Хага започват заключителните пледоарии на обвинението и защитата, които ще продължат до 11 юни, предаде ИТАР-ТАСС.

Бившият началник на генералния щаб на армията на босненските мюсюлмани трябва да отговаря по четири обвинения във военни престъпления за деяния, извършени от неговите подчинени срещу сърби и хървати по време на войната в Босна (1992 - 1995 г.).

Според обвинителния акт Расим Делич е знаел или е имал причини да знае, че посочените престъпления са били извършени или са щели да бъдат извършени, но не е взел необходимите мерки, за да им попречи или да накаже извършителите.

В обвинителния акт се описва избиването на повече от 20 босненски хървати в село Малине в Централна Босна на 8 юни 1993 година от муджахидини.

Генерал Делич е обвинен и в лошо отношение и убийства, извършени от муджахидини в лагера за задържане Каменица в Централна Босна срещу босненски сръбски войници през юли и септември 1995 година.

Според обвинението, по заповед на Делич влезлите в Босна чуждестранни наемници от ислямските страни през август 1993 г. са формирали в редовете на босненската армия отряда "Ел Муджахед", отличаващ се с особена жестокост по отношение на военнопленниците и мирните жители.

Расим Делич не се призна за виновен по отправените към него обвинения.

Процесът срещу него започна на 9 юли 2007 г. Той се предаде доброволно на трибунала през февруари 2005 г.