Главният духовник на Червената джамия призова студентите да се предадат
Главният духовник на Червената джамия призова студентите да се предадат / снимки: BGNES

Арестуваният главен духовник на обсадената от пакистанските сили за сигурност Червена джамия /Лал Масджид/ в Исламабад, отправи призив към своите радикални последователи, барикадирали се вътре, да я напуснат. "Ако могат да излязат тайно, нека го направят, или да се предадат, защото обсадата е прекалено силна и не ще могат да се държат дълго", заяви той в интервю за пакистанската държавна телевизия.

Маулана Абдул Азиз заяви, че е излязъл от джамията тайно, "за да спаси живота на останалите", предаде Асошиейтед прес. По думите му, около 850 студенти, включително между 600 и 700 жени и млади момичета, остават в комплекса, където се намира джамията и прилежащото женско религиозно училище /медресе/. Според него обаче само 14 мъже са въоръжени с автомати Калашников, "подарени от приятели".

По време на интервюто Абдул Азиз все още бе в черната женска бурка, в която бе преоблечен при задържането му снощи, когато се опита да напусне тайно джамията заедно с жена си и други учителки в медресето.По думите му, някои от учителките убеждавали момичетата да останат, за да направят саможертва.

"Но ние не ги използваме като щитове, само сме им вдъхнали страст към джихад /свещена война/", обясни Азиз.

Съвсем друга бе версията на полицията, отбелязва Ройтерс.

"Повечето са деца", каза полк. Маша Аллах. "Тези, които излязоха, ни казаха, че са били заключени в една стая".

Според Абдул Азиз радикалната група, барикадирала се вътре, "не преследва лични цели, а цели чрез действията си да окаже натиск над правителството" на президента Первез Мушараф "да спазва дълга си към исляма". Става дума за кауза, а не за оспорване на властта", каза той, като имаше предвид действия като отвличанията от неговите последователи на полицаи и китайски проститутки от салони за масаж "в името на изкореняването на порока от обществото".

Министърът по религиозните въпроси Иджаз ул Хак заяви по телевизията, че трийсетина въоръжени лица, които той нарече "терористи" не позволяват на студентите да напуснат джамията, предаде Франс прес.

Екстремистката администрация на джамията е в конфликт с властите от пет месеца и се опитва да наложи строг "талибански" шериат на жителите на пакистанската столица. Спорът прерасна в открити сблъсъци във вторник, когато загинаха 16 души, сред които двама войници и журналист. Според Абдул Азиз учениците му използвали огнестрелно оръжие за самозащита. Въпреки приликата с афганистанските талибани, той отрече пряка връзка с тях.

"Макар че имаме отношения на обич и приятелство с всички джихадистки организации, нямаме фактически връзки с тях", каза той.

Около 7,00 по Гринуич /по обед местно време/ изтече срокът на поредния ултиматум, поставен от властите, които обещаха 5000 рупии /84 долара/ в замяна, предаде Франс прес. Според тях около 1200 студенти вчера вече са се предали. Преди изгрев силите за сигурност отправиха предупредителни изстрели и хвърлиха гранати със сълзотворен газ, което породи предположения за предстоящ щурм. Избухнаха няколко взрива, един от които отслаби укрепленията, като срутите част от стената на комплекса. Отвътре отвърнаха с автоматичен огън и гранати, но след 20 минути всичко спря. Един студент е убит, заяви полицията.

Движението Лал Масджид е част от явлението "талибанизация" - разпространяването на екстремисткото влияние от племенните територии по афганистанската граница към централен Пакистан, отбелязва Ройтерс. Либерални политици от месеци насам убеждаваха президента Мушараф, комуто предстоят избори тази година, за предприеме силови мерки срещу радикалните духовници. Абдул Азиз заплаши със самоубийствени атентати в отговор.

До обед около 60 ученици на малки групички излязоха от комплекса, предаде Ройтерс. Според властите барикадиралите са по-скоро около 200 фундаменталисти и около 60 деца, използвани като човешки щитове.

Братът на Абдул Азиз - Абдул Рашид Гази, който все още е в джамията, не се подчини на призива му. По телефона за Ройтерс и Асошиейтед прес рано сутринта Гази каза: "Ние не сме престъпници или терористи, които да трябва да се предават. Никой не държи насила никого. Вече казахме, че сме готови за диалог". Той напомни, че условията са изложени от Чаудхри Шуджаат Хусейн, лидер на управляващата Мюсюлманска лига.