/ БГНЕС

Последиците от войната се отразяват тежко и в културната сфера - в световноизвестния Болшой театър в Москва диригентът Туган Сохиев обяви оставката си от поста музикален директор и главен диригент на театъра.

Сохиев - който от години работи за музикалния свят във Франция - също така заяви, че ще се оттегли от поста си на музикален директор на Тулузкия национален оркестър. Той заяви, че се чувства под натиск да заема позиции по отношение на събитията в Украйна

В емоционално изявление диригентът каза, че винаги ще бъде против военните конфликти под каквато и да е форма.

Туган Сохиев заяви, че е много горд, че идва от такава богата на култура страна като Русия, но също така е много горд, че е част от френския музикален живот. "Това че някои хора поставят под въпрос моето желание за мир  и мислят, че аз, в качеството ми на музикант, мога да говоря друго нещо освен за мира на планетата, това за мен е  шокиращо и обидно", допълва той.

Сохиев сподели, че е бил подложен на натиск да направи невъзможен избор между едно музикално семейство или културна традиция пред друга, след нахлуването на Русия в Украйна.

БТА/БГНЕС