/ iStock/Getty Images
Гласуването на изборите в Иран приключи. Последните избирателни секции затвориха врати. Иранците гласуваха за нов състав на парламента на фона на тежка финансова и икономическа криза.

Около 7000 кандидати се бориха за общо 290-те места в парламента. Право на глас имаха почти 53 милиона души от 83-милионното население. Наблюдателите обаче очакват избирателната активност да се окаже ниска. Гласуването бе помрачено от изключването от надпреварата на голям брой умерени и реформаторски кандидати.

Започнаха парламентарните избори в Иран

Наред с недопусканията до участие имаше силно недоволство от политиката на правителството, което означава, че реформаторите и умерените, свързани с президента Хасан Рохани, най-вероятно ще загубят мнозинството си.

Властите на няколко пъти продължаваха изборния ден. Някои от избирателните секции започнаха да затварят към 23.30 ч. местно време, а членовете на избирателните комисии пристъпиха към броене на бюлетините. В по-голямата част от избирателните райони в Иран обаче гласуването продължи до 00.00 ч.
БТА