Гиньо Ганев на Световния конгрес против смъртното наказание
Гиньо Ганев на Световния конгрес против смъртното наказание / снимка: Sofia Photo Agency
Омбудсманът на Република България Гиньо Ганев отпътува за Париж, където ще вземе участие в ІІІ Световен конгрес против смъртното наказание като официален представител на Република България. Конгресът се организира от авторитетната френска обществена организация „Заедно срещу смъртното наказание” и от Световната коалиция срещу смъртното наказание.

В дневния ред на форума е включена дискусия в защита на невинните български медицински сестри и палестинския лекар, осъдени два пъти на смърт от либийското правосъдие.

Омбудсманът на Република България ще вземе участие в общия дебат за премахване на смъртното наказание в целия свят, както и в специализираната дискусия в защита на несправедливо осъдените български медицински сестри.

„Едно от големите достижения на демократичния процес в Република България е фактът, че страната ни от 1998 г. окончателно е премахнала от своята правосъдна система смъртното наказание. Ратифицирани са всички международни споразумения в тази област. Нашата страна подкрепя всеобщото премахване на смъртното наказание в световен мащаб”, коментира преди отпътуването си Гиньо Ганев.