Гимназиална учителка по английски език от Мериленд, САЩ спечели Глобалната учителска награда с премия от един милион щатски долара, съобщи Асошиейтед прес, позовавайки се на организаторите от фондация "Варки".

Кишия Торп, която преподава в международната гимназия в Ленгли Парк в окръг Принс Джордж, бе избрана измежду над 8000 номинации от 121 страни в света, обявиха организаторите. Торп благодари на фондацията, че извежда учителите на преден план и разказва техните истории.

"Образованието е човешко право и всички деца трябва да имат достъп до него", каза Торп на церемонията по награждаването, която бе излъчвана онлайн. "Това признание не е само за мен, а и за всички мечтатели, които работят така усърдно и се осмеляват да мечтаят за прекратяване на бедността".
 
Торп е отличена за усилието си да промени учебната програма по английски език за дванадесетокласниците, за да я направи културно приложима за учениците си, които са първо поколение американци, имигранти или бежанци, съобщиха от фондацията. Освен това тя помага на учениците си да кандидатстват в колежи и за стипендии, като е оказала съдействие за получаването на стипендии за общо 6,7 милиона щатски долара през учебната 2018-2019 година.

Торп, която пристига в САЩ от Ямайка със стипендия за лекоатлети, основава заедно със своята сестра близначка д-р Триша Торп неправителствена организация, за да помага на ученици-атлети в риск да използват таланта си, за да кандидатстват в колежи и университети в САЩ.
БТА