Гибел грози малките островни държави
Гибел грози малките островни държави / снимка: Reuters

Малките островни държави предупредиха, че ги очаква неминуема гибел, ако не бъдат предприети действия по климатичните промени, предаде ДПА. Те подчертаха, че няма да приемат глобален договор, който предвижда повишаване на температурите с повече от 1,5 градуса по Целзий.

В началото на конференцията на ООН за борба с промените в климата, членовете на блока от над 40 островни държави предупредиха, че няма да се съгласят с договор, който би ги обрекъл на потъване.

"В момента сме свидетели на края на историята за някои от нас," заяви пред журналисти постоянният представител на Кабо Верде в ООН Антонио Лима. "Разликата между 1,5 и 2 градуса за нас е като разликата между оцеляването и гибелта," подчерта той.

Островните държави отдавна блокират изработването на глобален договор за климата, в който световните сили се ангажират да задържат повишаването на температурите до 2 градуса над прединдустриалните равнища, отбелязва БТА. Тази цел е залегнала в Копенхагенското споразумение, постигнато на миналогодишната среща на ООН за климата.