Германският президент предупреди за опасност от разделение в Европа
Германският президент предупреди за опасност от разделение в Европа / снимка: Reuters, архив

Европа трябва да бъде имунизирана срещу всякакви възгледи, които разделят хората на "ние" и "те" въз основа на култура, религия или националност, каза германският президент Кристиан Вулф, цитиран от ДПА.

"При историческия опит, който има Европа, не може да има място за подобни възгледи и преди всичко за идването на власт" (на носителите на такива възгледи), заяви Вулф в полския град Краков на конференция за ролята на католическата църква в Европа.

Той спомена за "срама", който трябва да изпита един германски лидер, когато посещава Краков, разрушен от нацистите през Втората световна война. По думите му Европа трябва да се учи от миналото, предава БТА. Вулф изрази мнение, че фанатичното християнство може да донесе страдания и че национализмът и антисемитизмът са били мотивирани от псевдохристиянски доводи.

Германският президент присъства на конференцията в Краков заедно с полския си колега Бронислав Коморовски, който каза, че политика, основана на ценности, има по-голяма стойност в дългосрочен план, отколкото преследването на тактически интереси.

"В тези трудни времена за икономиката политическите лидери могат да бъдат истински водачи, ако обществеността бъде убедена, че те водят политика в служба на обществото, а не на собствените си интереси", заяви Коморовски.

Той цитира своя сънародник, покойния папа Йоан Павел Втори, като каза, че полските политици би трябвало да изградят нация, която е чувствителна по-специално към нуждите на бедните и слабите.