Германия е изправена пред огромна пета вълна на пандемията от коронавируса, предизвикана от варианта Омикрон, която ще постави под сериозно напрежение системата ѝ на здравеопазване, заяви здравният министър Карл Лаутербах, цитиран от ДПА.

"Допускам огромна пета вълна", каза Лаутербах в Хановер. "Трябва да допуснем, че Омикрон вълната, пред която сме изправени и която според мен не можем да предотвратим, ще бъде огромно предизвикателство за нашите болници, интензивни отделения и за обществото като цяло."

Това предизвикателство може да се окаже по-голямо от всяко друго, пред което сме се изправяли досега, каза той и изтъкна опита на Великобритания с Омикрон вълната.

Дори и симптомите на заболяването да се окажат по-леки, това пак няма да промени нещата, заяви Лаутербах. По думите му въпреки че броят на смъртните случаи може да бъде задържан на ниски равнища за две до три седмици, нарастването на броя на заразените ще заличи този резултат.

Лаутербах призова лекарите и ваксинационните центрове да използват наличните запаси от ваксината на "Модерна" на фона на появилите се съобщения за недостиг.

С оглед на предстоящите коледни празници, когато германските семейства традиционно се събират заедно, министърът призова тези, които ще пътуват, да се тестват, за предпочитане повече от веднъж.
БТА