Германски лидер критикува противоракетния щит на САЩ
Германски лидер критикува противоракетния щит на САЩ / netinfo

Лидерът на управляващите в Германия социалдемократи Курт Бек разкритикува в интервю за вестник "Билд" плановете на САЩ да разположат елементи от системата си за противоракетна отбрана в Източна Европа, предаде Асошиейтед прес.

"Не ни трябват нови ракети в Европа. Германската социалдемократическа партия не желае нова надпревара във въоръжаването между САЩ и Русия на европейска земя. По този въпрос Европа трябва да говори в един глас. По света има достатъчно проблеми, които да решаваме, като бедността, климатичните промени и тероризма. Нови ракети и оръжейни системи тук няма да са от полза", посочва Бек в интервюто.

Германските социалдемократи съставят половината от управляващата коалиция на канцлера Ангела Меркел.

Плановете на САЩ да разположат радарна станция в Чехия и 10 силоза за ракети-прехващачи в Полша като част от американския противоракетен щит разгневиха Русия и предизвикаха смут в други европейски държави, припомня АП.

Интервюто на Бек излезе ден след като германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер, който е член на Социалдемократическата партия, написа статия във в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг". В нея той изтъква, че желанието на САЩ да се предпазят от ирански ракети е оправдано, но сигурността не може да се купи с цената на ново недоверие или нова несигурност.

Германия е ротационен председател на ЕС. По-късно днес Щайнмайер и други високопоставени официални представители на ЕС ще се срещнат с държавния секретар на САЩ Кондълиза Райс във Вашингтон.