Германски консулски служби издали 1500 нередовни визи за две години
Германски консулски служби издали 1500 нередовни визи за две години / netinfo

Нелоялни сътрудници на германските консулски служби в Кишинев, Кайро, Шанхай и най-вече в Москва са издали за последните две години около 1500 визи въз основа на фалшиви документи, предаде Франс прес, като се позова на говорител на германското външно министерство.

Имало е 1259 такива случая в Москва, 70 в Кишинев, 30 в Шанхай. Разследването в Кайро продължава, но досега там са установени 132 случая, уточни на пресконференция днес говорителят Мартин Йегер.

Във всички изредени градове служителите, замесени във измамите, са местни сътрудници на консулските служби и не са част от германския дипломатически корпус. Срещи тях са взети дисциплинарни мерки, каза Йегер.

Вчера германската преса направи паралел между този случай и визовия скандал, разтърсил през 2005 г. правителството на Герхард Шрьодер. Тогавашният външен министър Йошка Фишер беше обвинен, че облекчавайки условията за издаване на туристически визи за Германия, е допуснал стотици хиляди незаконни имигранти от Източна Европа.

Йегер подчерта, че няма основания да се твърди, че има сериозен проблем в процедурите за издаване на визи в посолствата на страната в чужбина.

"Не искам да подценявам сериозността на допуснатите нередности - дори един случай вече е много - но ние полагаме големи усилия, за да ограничим подобни случаи, доколкото е възможно," допълни той.