/ IStock
Германската прокуратура във вторник е арестувала мъж, обвинен в закупуване на високотехнологични оръжейни компоненти в полза на руската Федерална служба за сигурност (ФСС) за използването им в програма за разработване на ракети, съобщи сп."Шпигел", цитирано от Ройтерс.

Според списанието заподозреният е обвинен в контакти с руски гражданин, идентифициран само като Сергей К. заради германските закони за защита на личните данни, за когото разследващите смятат, че е действал като посредник за ФСС.

Задържаха германец за продажба на машини на руското разузнаване

Списанието пише, че въпросният руски гражданин е бил също в контакт през март с директора на компания в южния германски град Аугсбург, който е осъден за нарушаване на оръжейното ембарго на Европейския съюз срещу Русия.

В този случай документите за износ показвали, че техниката е била предназначена за използване в петролната и газова промишленост. Според сп."Шпигел", тя всъщност е била предназначена за държавната компания ОКБ "Новатор", която разработва отбранителни системи, включително способни да носят ядрено оръжие балистични ракети.
БТА