Германската полиция предотврати нападение в училище
Германската полиция предотврати нападение в училище / снимка: БГНЕС

Намеса на германската полиция предотврати трагедия в училище в град Кьолн, предаде ДПА.

Полицаите разкрили заговор на двама дванайсетокласници - на 17 и 18 години, да нападнат училището си - гимназията "Георг Бюхнер". Те били разкрити, след като съученици ги видели внимателно да разглеждат в интернет снимки от стрелбата в американската гимназията "Колъмбайн" преди осем години, предупредили директора на училището, а той - полицията.

След като в петък бил разпитан от полицаи, един от тийнейджърите, се самоубил, като се хвърлил под трамвай. Другият е задържан и е признал за заговора.

При претърсването на жилищата на двамата са намерени две въздушни пушки и два арбалета, с които според полицаите младежите смятали да нападнат училището. Има предположения, че са смятали да използват самоделни бомби и т.нар. коктейли "Молотов". Намерени са и списъци на "мразени" учители и съученици.

Полицията предполага, че двамата готвели нападението си за вторник, когато се навършва една година от трагичните събития в училището в Емсдетен. Тогава 20-годишен младеж откри стрелба в бившето си училище и се самоуби. Ранени бяха петима души.

Този месец 18-годишен ученик във Финландия уби осем души в училището си и се самоуби.