/ iStock/Getty Images
Германската полиция съобщи, че при международно разследване са арестувани 14 души, заподозрени в трафик на няколко тона кокаин от Южна Америка към Германия. Предполага се, че те са поддържали канал за трафик на наркотика, действал в продължение на десетилетие, но след задържането им сега на практика той е разбит, предаде Ройтерс.

Във връзка с деветте пратки кокаин, които са предмет на разследването и възлизат на близо пет тона, са заподозрени общо 28 души, заявиха Федералната криминална служба на Германия (БКА) и германската прокуратура. "След издадените заповеди за арест и извършените днес претърсвания на практика прекъснахме веригата на доставки", посочи прокуратурата.

БКА започнала разследването, след като през 2018 г. била иззета 690-килограмова пратка кокаин, идваща от Бразилия - с улична цена от около 140 милиона евро - адресирана до компания в Берлин. Ако се съди по тази цена, близо петте тона кокаин струват около 1 милиард евро.

Като част от операцията са претърсени над 40 адреса в Германия и чужбина, а полицията е конфискувала от осем лица имущество на стойност над 14 млн. евро.
В акцията са участвали правоохранителните органи в Берлин и Дортмунд, както и тези на Испания и Латвия, заяви полицията.

През февруари германските и белгийските митнически власти при две операции задържаха рекордно количество от над 23 тона кокаин.

През 2019 г. заловените пратки кокаин в Европа са достигнали рекордното равнище от 213 тона, по най-нови данни на структурите за борба с наркотрафика на ООН и ЕС.
БТА