Германска държавна компания замесена в аферата Панамалийкс
Германска държавна компания замесена в аферата Панамалийкс / БГНЕС, архив

Федералната печатница в Берлин, която произвежда банкноти и лични карти, е използвала фиктивна компания в Панама, за да прави бизнес с клиенти във Венецуела, съобщава седмичникът "Шпигел", цитиран от ДПА.

Според изданието вътрешен човек от компанията, който подозирал, че се води двойно счетоводство, писал до Шойбле и до един от членовете на надзорния й съвет - Вернер Гатцер, с искане да бъде хвърлена светлина върху офшорните й сметки, но няколко години сигналът му бил пренебрегван.

Никой не потърсил "Мосак Фонсека" за разследването на офшорните дейности

Сега обаче името на компанията се появява в т. нар. Панамски документи и германското правителство е под натиск да даде обяснение. Въпреки това финансовото министерство отказа и днес коментар за изнесеното от "Шпигел", посочва ДПА.

Изданието пише, че споменатият вътрешен човек се свързал с надзорния съвет през 2012 и 2013 г., за да сигнализира за случаи на фалшиви трансакции и данъчни измами.

Уикилийкс: САЩ организираха изтичането на „Панамските документи"

Сигналът му обаче бил пренебрегнат и адвокат на компанията го предупредил да не търси повече контакти със съвета. След това няколко разследвания - както вътрешни, така и външни, не открили доказателства за незаконна дейност.

Според "Шпигел" след разкритията в "Панамските документи" е започнало ново разследване на бизнес връзките на компанията с Венецуела.

Източник: БТА