Хелга Шмид
Хелга Шмид / БГНЕС, архив
Германката Хелга Шмид ще е новият генерален секретар на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), съобщи днес ротационният председател на ОССЕ, албанският премиер Еди Рама, цитиран от ТАСС.

Мандатът на досегашния генерален секретар на базираната във Виена организация - швейцарския дипломат Томас Гремингер, изтече през юли. Оттогава постът бе вакантен, тъй като страните членки на ОССЕ не успяваха да постигнат компромис, най-вече заради разногласията между Запада и Русия.

Понастоящем генерален секретар на Европейската служба за външна дейност, Хелга Шмид от години представлява ЕС в преговорите за иранската ядрена програма. Опитен дипломат, тя познава добре както Съединените щати, така и Русия, отбелязва Франс прес.

Според осведомени източници този път преговорите за премника на поста са вървяли по-добре и германката се е оказала консенсусен кандидат.

Хелга Шмид е родена на 8 декември 1960 г. в град Дахау, в германската провинция Бавария, посочва ТАСС. В периода 1980-1987 г. германката учи романски езици, литература и история в Мюнхенския университет и в Сорбоната в Париж. От 1988 до 1990 г. тя е на стаж в Дипломатическата академия във Виена, където специализира по европейско право, икономика и международни отношения.

Между 1990 и 1991 г. Хелга Шмид е асистент на личния секретар на тогавашния германски министър на външните работи Ханс-Дитрих Геншер. След това тя работи до 1994 г. в отдела по връзки с обществеността на посолството на Германия в САЩ. Завръщайки се в родината си, германката последователно е политически съветник на двама външни министри - Клаус Кинкел (до 1998 г.) и Йошка Фишер (до 2000 г.).

В периода 2000-2003 г. Хелга Шмид е заместник-ръководител на политическия отдел на министерството на външните работи на Германия, а между 2003 и 2005 г. го оглавява. По това време тя участва в преговорите на европейската тройка (Франция, Великобритания и Германия) с Иран за ядрената му програма.

През 2006 г. Хелга Шмид оглавява отдела за политическо планиране и ранно предупреждение при върховния представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Хавиер Солана. Между 2011 и 2016 г. тя е заместник-генерален секретар на новосъздадената Европейска служба за външна дейност, а от 2016 г. досега - и генерален секретар.

Освен немски език, Хелга Шмид владее още английски и френски.
 
БТА