Германия започва важен процес срещу неонацисти за убийства на имигранти
Германия започва важен процес срещу неонацисти за убийства на имигранти / снимка: Reuters

Германия планира да започне мащабен процес тази пролет във връзка със серия от убийства на расова основа от неонацистка група, която се смята, че е отнела живота на 10 души, съобщи ДПА.

За наподобяващите екзекуции убийствата на турски и гръцки граждани и един полицай са обвинени тройка крайнодесни бойци, наричащи себе си Националсоциалистически ъндърграунд.

Двамата мъже от групата - Уве Мундлос и Уве Бьонхарт, се самоубиха през 2011 г., когато бяха обкръжени от полицията след банков обир, но тяхната предполагаема съучастничка - 37-годишната Беате Цшепе, е в ареста в очакване на процеса.

За крайнодясната терористична организация се предполага, че при поредица от убийства в периода 2000-2007 г. е убила най-малко деветима мъже от турски и гръцки произход - повечето от които собственици на дребен бизнес, както и служителка на полицията.

Години наред властите смятаха, че става въпрос за гангстерски войни на имигранти, а в пресата екзекуциите бяха известни като "дюнерджийски убийства".

"Жертвите дълго време бяха третирани лошо, към тях се отнасяха като към заподозрени", казва Ангелика Лекс, адвокат от Мюнхен на вдовицата на убития грък Теодорос Булгаридис.

Националсоциалистическият ъндърграунд е обвиняван и за банкови обири и две бомбени нападения в Кьолн през 2001 и 2004 г., при които бяха ранени 20 души, припомня БТА.

Процесът, който трябва да започне през април или май, се очаква да бъде най-големият в Германия след този срещу крайнолявата терористична организация Фракция Червена армия през 70-те години.