Германия се извини на италианския президент заради обида
Германия се извини на италианския президент заради обида / netinfo

Германският посланик в Рим изпрати извинително писмо до президента на Италия Джорджо Наполитано, критикуван в германски вестник заради реч, посветена на нацизма. В писмото посланикът Михаел Щайнер посочва, че "мислите, изразени от автора на статията, не отговарят на позицията на германското правителство".

"Напротив, в Германия високо оценяват дълбоката ангажираност на президента Наполитано за укрепване на връзките между Италия и Германия и усилията му да се поддържа жив ужасът от войната и тоталитарния режим", пише посланикът.

Във в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг" се появи статия, според чийто автор Наполитано, бивш член на комунистическата партия, продължава войната срещу Германия с други средства. В статията италианците са обвинени, че 60 години по-късно искат да изтръгнат победата от своите германски бойни другари.

В реч, произнесена на 25 октомври в египетския град Ел Аламейн по случай 66-годишнината от историческата битка там Джорджо Наполитано заяви, че "когато се сражавахме в дюните, вече се знаеше, че фашистко-нацистката кауза е обречена, защото нейните основания, аргументи и цели бяха незащититими".