Германия се бори с поледиците от най-тежката зима от години
Германия се бори с поледиците от най-тежката зима от години / БГНЕС

Заледени тротоари и непочистени от снега улици - тези дни това е обичайната гледка в повечето градове в Германия, в това число и в столицата Берлин. Първата икономическа сила на Европа от няколко седмици не успява да се справи с почистването на снега насред една от най-суровите зими. По данни на метеоролозите в Германия тя е най-тежката от 1987 г.

В столицата Берлин, където в четвъртък започва международният кинофестивал „Берлинале", хората вече губят търпение. Улиците там са покрити с дебел пласт заледен сняг от Коледа насам. По тротоарите от екологични съображения се хвърлят само ситен и едър пясък, но въпреки това те са много хлъзгави.

Журналисти казват, че поледицата в германската столица ще е истинско изпитание за кинозвездите, които ще дойдат за кинофестивала. Обстановката се е влошила до такава степен и поради факта, че от 1980 г. жителите на Берлин вече не са задължени да разбиват леда по тротоарите пред домовете си, а само да разчистват снега, припомнят представители на местните власти. Много берлинчани обаче не изпълняват дори това свое задължение.

По повод на тежката зимна обстановка в цяла Германия германският министър на транспорта Петер Рамзауер припомни, че страната е "затрупана" с 16 милиарда тона сняг и лед и прикани германците към търпение.