Германия продължава участието си в Трайна свобода
Германия продължава участието си в Трайна свобода / netinfo

Бундестагът удължи с още една година участието на военнослужещи от Бундесвера в антитерористичната операция "Трайна свобода" в Афганистан, която е под командването на САЩ. Мандатът на германските сили изтичаше на 15 ноември т.г., предаде ИТАР-ТАСС.

В същото време броят на участващите в операцията германски сили ще бъде съкратен от сегашните 2800 на 1800 военнослужещи.

В поименното гласуване в германския парламент 436 депутати се обявиха "за" удължаването на мандата на германското участие, 101 бяха "против" и 26 "въздържали се".

Участието си в мисията в Афганистан ще продължат и 100 военнослужещи от състава на елитните германски спецчасти.

Официален Берлин проучва възможностите за разширяване на участието на военното ведомство в антитерористичната операция "Трайна свобода" и в района на Африканския рог, и по-специално в териториалните води на Сомалия, където се наблюдава засилено движението на морски съдове и има съмнения за осъществяване на контрабанда, пиратство и терористични действия.

В рамките на същата мисия германски кораби от 2002 г. участват в охраната на морски пътища. В антитерористични операции в чужбина са включени 500 германски моряци.