Германия предложи квартет за мир
Германия предложи квартет за мир / netinfo

Германия днес предложи Близкоизточният квартет за мир да съживи посредническите усилия и с помощта на арабски държави да се заеме с конфликта в Ливан. Германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер предложи квартетът, включващ Европейския съюз, САЩ, Русия и ООН да поднови действията си по пътната карта за мир между израелци и палестинци и да се занимае и с конфликта в Ливан, заяви пред журналисти говорителят Мартин Йегер.

Предложението на Щайнмайер включва контакти с една или повече арабски страни. Йегер допълни, че засега не е определено конкретно кои арабски държави могат да бъдат привлечени, но назова като възможен партньор Египет - една от двете арабски страни, които имат мирен договор с Израел.

Близкоизточният квартет се е доказал като много полезен и конструктивен инструмент в забуксувалия мирен процес в региона, изтъкна говорителят. За разлика от повечето свои партньори в ЕС, Берлин не призова за незабавно, а за възможно най-бързо спиране на огъня между Израел и Хизбула. /БТА/