Германия предаде на Португалия председателството на ЕС
Германия предаде на Португалия председателството на ЕС / netinfo

Германия приключи своето 6-месечно ротационно председателство на Европейския съюз и го предаде на Португалия, която до края на годината ще оглавява Съвета на ЕС. Символичното предаване на председателството стана на церемония в Берлин, на която германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер връчи щафетна палка на португалския си колега Луиш Амаду.

По време на германския мандат евросъюзът постигна споразумение за 20-процентно намаляване на газовите емисии в срок до 2020 г. Освен това бе подготвена почвата за сключването на нов договор за 27-членния блок, който ще засили политическата му интеграция и ще усъвършенства схемата за вземане на решение.

Бъдещият председател Португалия вече обяви, че на 23 юли стартира междуправителствената конференция, която трябва да изработи нов европейски договор на мястото на проектоконституцията, отхвърлена на референдуми в Холандия и Франция. Сред другите задачи на португалското председателство са отношенията на ЕС с Африка, диалога със средиземноморските държави, усилията за постигане на мир в Близкия изток, както и установяването на привилегировани партньорски отношения с Бразилия, посочва ДПА.