Германия поема председателството на Европейския съюз и Г-8
Германия поема председателството на Европейския съюз и Г-8 / netinfo
Германия е ротационен председател на Европейския съюз и на  Г-8 /седемте най-развити индустриални страни в света - САЩ, Канада, Франция, Великобритания, Италия, Германия, Япония плюс Русия/ , предаде ДПА.
   
С двойното председателство са свързани близо 400 събития, сред които седем срещи на високо равнище. Правителството на германския канцлер Ангела Меркел вижда в двойната задача
допълнително предизвикателство, отбелязва агенцията. Германия ще бъде председател на ЕС в продължение на шест месеца, а на страните от Г-8 през цялата 2007 г.
   
Започващото германско председателство на ЕС съвпада с присъединяването на България и Румъния към Евросъюза и занапред ЕС ще наброява 27 членове.
   
Във всички документи и изявления, които Берлин публикува досега за предстоящото председателство, евроконституцията е посочена като проблем номер едно, заслужаващ най-много внимание. Следващата основна задача пред германското председателство е да се погрижи за икономическата и социалната политика в ЕС. Берлин поставя акцент върху енергийната политика, с оглед на критичната ситуация в началото на 2006 г.
 
Правителството в Берлин декларира също, че сред приоритетите на германското председателство е грижата за гражданите на ЕС, които като потребители се нуждаят от възможно най-високо равнище на сигурност, прозрачност и свобода на избор, както и от безопасни и здравословни хранителни продукти.
   
Срещата на високо равнище на страните от Г-8 ще се състои от 6 до 8 юни в балтийския курорт Хайлигендам при засилени мерки за сигурност. Очакват се протести, в които ще се включат до 100 000 души.