Германия планира ограничена забрана на тютюнопушенето
Германия планира ограничена забрана на тютюнопушенето / netinfo

Представители на федералното правителство и 16-те провинции сложиха край на продължилия три месеца спор в Германия дали да бъде наложена частична забрана на тютюнопушенето, предадоха ДПА и Ройтерс.

На среща в северния град Хановер федералният и провинциалните министри на здравеопазването се споразумяха с единодушие да бъде приет закон по въпроса, което ще стане най-рано в средата на тази година. Забраната ще обхваща обществения транспорт, държавните учреждения, болниците и образователните институции. Тютюнопушенето ще бъде изцяло забранено и в сградите за културна дейност, дискотеките и нощните клубове. За неизпълнение ще бъдат налагани глоби.

Министрите не стигнаха дотам да наложат пълна забрана на пушенето в баровете и ресторантите, каквато вече бе въведена в редица европейски страни като Ирландия и Италия. В тези заведения ще бъдат обособявани специални стаи за пушачи. Две от германските провинции - Северен Рейн-Вестфалия и Долна Саксония, освен това си запазиха правото да позволят съществуването на барове, където паленето на цигари е напълно разрешено, при условие че те имат съответно обозначение.

Премиерите на провинциите ще се срещнат на 22 март в Берлин, за да потвърдят постигнатото между здравните министри споразумение.

Въпросът за забраната на тютюнопушенето разделя най-многолюдната страна в Европа, отбелязва ДПА. Опит за налагане на федерална забрана в края на ноември миналата година се провали заради конституцията, която предоставя правомощия в областта на търговията на 16-те провинции.

За разлика от останалите големи европейски страни, където пушенето бе или предстои да бъде забранено на работните места и в затворените обществени пространства, в Германия освен това е налице нежелание за въвеждане на подобни мерки. Паленето на

цигари се превърна в любим знак за свобода и толерантност в страната след края на Втората световна война, тъй като нацистите бяха наложили строги ограничения на пушенето през 30-те години.

Официални данни сочат, че пушачи са 16,7 милиона от 82-милионното население на Германия, като процентът им намалява.

Близо 140 хиляди германци умират всяка година от причинени от тютюнопушенето болести. Властите нямат кой знае какъв стимул да наложат строги ограничения на пушенето, тъй като ежегодно събират около 15 милиарда евро от данъци от продажба на цигари.