Германия и Франция искат международно разследване на събитията в Киргизстан
Германия и Франция искат международно разследване на събитията в Киргизстан / снимки: Reuters, архив

Германия и Франция поискаха международно разследване на междуетническото насилие в Южен Киргизстан, при което през юни загинаха около 2000 души, а хиляди други избягаха от домовете си, предаде ДПА.

„Ще постигнем стабилност едва тогава, когато бъдат обяснени причините" за насилието, заяви германският външен министър Гидо Вестервеле при посещението си в град Ош в Южен Киргизстан, където се разразиха голяма част от сблъсъците между етнически киргизи и узбеки. Френският му колега Бернар Кушнер също настоява да се вземе решение за международно разследване на срещата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), която ще се състои утре в Казахстан. И двамата външни министри обещаха подкрепа на временния президент на Киргизстан Роза Отунбаева. 

В същото време Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) обяви, че ще изпрати група от 52-ма полицаи в Южен Киргизстан, където да следят спазването на мира след тежките етнически сблъсъци в района миналия месец, предаде Ройтерс. Съобщението бе направено по време на неформална среща на външните министри на страните от ОССЕ в казахстанската финансова столица Алмати. Казахстан е ротационен председател на организацията тази година.

Германия и Франция искат международно разследване на събитията в Киргизстан
netinfo

(снимка: Reuters: Директорът на Центъра за предотвратяване на конфликти при Секретариата на ОССЕ Херберт Зелбер говори на конференцията в Алмати)

Според президентката на Киргизстан Роза Отунбаева полицейската мисия ще трае четири месеца. Полицаите ще обучават и съветват местните сили за сигурност и ще следят за спазването на реда. Те ще са невъоръжени и ще имат за задача „превенцията на междуетнически конфликти"

Над 300 души бяха убити в няколкото дни на сблъсъци между киргизи и узбеки. В главните южни градове Ош и Джалалабад хиляди домове бяха изгорени до основи.