Германия дава убежище на още 5000 сирийци
Германия дава убежище на още 5000 сирийци / снимка: Gulliver/Getty Images

Германия е готова да приюти още 5000 сирийски бежанци, решиха министрите на вътрешните работи на провинциите заедно с федералния министър. Това стана в четвъртък по време на съвещание в град Оснабрюк, съобщи ДПА.

Берлин се съгласи през март да приеме около 5000 сирийски бежанци, нуждаещи се от „специална защита”, като им даде на първо време разрешение за двугодишно убежище, преди да ги разпредели по цялата територия на страната.

Сега Германия се ангажира да даде убежище на още 5000 бежанци, потвърди информацията и източник на консервативния вестник „Ди Велт”. Според вестника решението е резултат от компромис между социалдемократическите министри, които поискаха статут на бежанци за общо 20 000 души, и консерваторите.

На федерално равнище лидерът на социалдемократите Зигмар Габриел и канцлеът Ангела Меркел се споразумяха за сформиране на правителство на основата на „щирока коалиция”, допълва БГНЕС. Очаква се това споразумение да бъде одобрено и от членовете на СДП.

На 11 септември Германия прие първия сирийски бежанец от мартенската квота, припомня АФП. От 2011 г. насам повече от 18 000 души, бягащи от Сирия, бяха приети в Германия, припомни по този повод говорителят на германското правителство, Щефан Зайберт.