/ iStock/Getty Images
Германското правителство обяви днес, че спира временно употребата на ваксината срещу коронавирус на AstraZeneca заради нови съобщения за образуване на опасни съсиреци след прилагането й, предаде Асошиейтед прес.

Министерството на здравеопазването каза, че решението е взето като предпазна мярка по съвет на германския национален ваксинен регулатор - института "Паул Ерлих", който призова за по-задълбочено разследване на случаите.

Нидерландия ще спре употребата на ваксината на AstraZeneca до 29 март


Министерството заяви в комюнике, че Европейската агенция по лекарствата ще реши дали и как новите информации за ваксината ще засегнат употребата ѝ. Малко по-късно

Франция също обяви, че спира ваксинацията с препарата на Оксфорд.
Френският президент Еманюел Макрон заяви, че страната ще изчака оценката на Европейската агенция по лекарствата, която по думите му трябва да бъде съобщена във вторник. "Това е предпазна мярка с надежда бързо да подновим ваксинирането след съобщението на ЕМА", добави Макрон.  

Италия спря партида с ваксини на AstraZeneca. 
Прокуратурата в северната италианска област Пиемонте иззе 393 600 дози от ваксината срещу КОВИД-19. Причината - мъж е починал само часове, след като му била поставена доза от препарата, предаде Ройтерс.
БТА