Ангела Меркел
Ангела Меркел / БГНЕС
Високопоставени политици в Германия започнаха дебат за потенциалното смекчаване на ограниченията, наложени заради пандемията от коронавируса, в навечерието на среща с канцлера Ангела Меркел в сряда, предаде Ройтерс.

Меркел и регионалните премиери на 16-те германски провинции очакват днес да получат препоръки от Германската академия на науките, за които германският канцлер каза, че ще имат голям тежест при взимането на решение за евентуално смекчаване на правилата за движение и социална дистанция, които са в сила от средата на миналия месец.

Мнозинството германци са против отмяната на ограниченията срещу COVID-19

Дискусията се провежда на фона на намаляващия брой на новите заразени и на смъртните случаи в Германия, която се справи по-добре с овладяването на пандемията от Италия, Испания и Франция.

Германската икономика обаче, която се подхранва от износа, бе сериозно засегната от кризата с пандемията и се очаква да се свие с 9,8% през второто тримесечие на година - почти два пъти по-голям спад в сравнение с този по време на глобалната финансова криза през 2009 година.

Ангела Меркел ще обсъди утре препоръките на академията с членовете на правителството си. В сряда тя ще проведе видеоконференция с регионалните премиери, за да обсъди възможните начини за излизане от карантината и за справяне с рецесията, която кризата се очаква да причини.
БТА