/ БТА
Германия е издала европейска заповед за арест на украински водолаз във връзка с разследването на взривяването през 2022г. на газопроводите "Северен поток"  1 и 2 в Балтийско море, предадоха ДПА и Ройтерс.

Заподозреният е инструктор по гмуркане, като се смята, че той е бил част от екип, взривил газопроводите в Балтийско море, според информация, огласена от вестниците "Цайт" и "Зюддойче цайтунг", както и от телевизия А Ер Де. През юни Германия е поискала от Полша да арестува мъжа.

Германската федерална прокуратура отказа да коментира публикуваната в медиите информация.

Полша е получила европейска заповед за арест, издадена от Германия, но заподозреният е напуснал територията на страната, защото Берлин не е включил името му в базата данни с издирваните лица.

Сп. "Шпигел" съобщи, че според наличната информация заподозреният вече е напуснал Полша.

„Володимир З. не е бил задържан, защото в началото на юли напуска територията на Полша, пресичайки границата с Украйна“, написа говорителката на националната прокуратура на Полша Анна Адамяк в изявление.

„Свободното преминаване на полско-украинската граница на въпросното лице е възможно, защото германските власти не го включват в базата данни на издирваните, което означава, че полските граничари нямат причини да задържат Володимир З.“, допълни тя.

Полският закон не позволява разкриването на пълното име на заподозрените.

Освен него при разследването на предполагаемия саботаж са идентифицирани още един мъж и една жена, също украинци и инструктори по гмуркане. Засега обаче не са издавани заповеди за техния арест, според Цайт и А Ер Де.

Засега остава неясно кой стои зад експлозиите, унищожили три от четирите тръби на газопроводите "Северен поток" 1 и 2, които след началото на руското нашествие в Украйна станаха противоречив символ на зависимостта на Германия от руския газ, отбелязва Ройтерс. Русия и Западът си отправиха взаимни обвинения кой е причинил взривовете.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Асен Георгиев/БТА