/ БТА
Германия отчете най-топлия месец март в историята след рекордните жеги през февруари. Същевременно първото тримесечие в Испания може да се окаже най-горещото, регистрирано някога, съобщават ДПА и АФП. 

Според предварителни данни, публикувани от Германската метеорологична служба, температурите в страната през март са били най-топлите от началото на измерванията през 1881 г.

Рекордният март идва след като температурите през февруари също бяха най-високите в Германия.

През март средната температура е била 7,5 градуса Целзий, надхвърляйки предишния рекорд от 7,2 градуса Целзий, поставен през 2017 г.

Средните температури са били с четири градуса по-високи от средните стойности за периода 1961-1990 г. - референтен период, използван в международен план за проследяване на температурните промени.

По данни на Германската метеорологична служба за последен път в страната са били регистрирани два последователни месечни рекорда през 2018 г. с април и май. 

По данни на службата валежите в Германия през март също са били значително под нормата. 
Най-слънчевият град в страната през март е бил Берлин със 121 часа слънце.  

Междувременно АФП съобщи, че първото тримесечие на 2024 г. със средна температура от 9,5 градуса може да се окаже най-топлото, регистрирано някога в Испания.

"Данните са предварителни, но можем да кажем, че първото тримесечие на 2024 г. е било най-топлото от началото на измерванията през 1961 г.", съобщи Рубин дел Кампо, говорител на Националната метеорологична агенция.

От агенцията отчитат, че средната температура е била 9,5 градуса - с 1,9 градуса над нормата.
Март е бил с 0,5 градуса над нормата, докато януари и февруари са били "много топли", каза Дел Кампо.

Предстоят ли ни нови температурни рекорди през 2024 година
       
Януари е бил най-топлият месец от началото на измерванията през 1961 г., като температурите в източната част на Испания са се доближили до тридесет градуса. 

Високите температури са били придружени от интензивна суша в определени региони, по-специално в Каталуния.
       
Свикнала с високи температури, Испания понася все по-многобройни и чести горещи вълни, понякога извън летните месеци, което тревожи учените.

През декември в страната вече бяха регистрирани необичайно високи температури, като в Малага максималната температура от 29,9 градуса Целзий постави национален рекорд за месеца.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Елена Христова/БТА