Германец обиколи света за 26 години
Германец обиколи света за 26 години / снимка: БГНЕС

76-годишен германец тези дни завърши околосветското си пътешествие, продължило 26 години. Гюнтер Холторф е изминал 900 000 км със своя джип Мерцедес 300GD и е посетил 215 страни. Околосветската обиколка стартирала през далечната 1989 г. - година след пускането на пазара на джипа, пише БГНЕС.

Германецът тръгнал на път с жена си Кристина, когато е 50-годишен. Двамата са ползвали спестяванията си, като до момента Гюнтер е бил добре платен мениджър в "Луфтханза". От автомобилния концерн "Даймлер" ги подпомогнали с части и оборудване за автомобила. Допълнително пари съпрузите спечелили от съставянето на първата подробна карта на индонезийската столица Джакарта, която се разпродава в тираж от 150 000 бройки.

Перипетиите по време на пътешествието нямали край.

В Африка Гюнтер заболява от малария, а пък на 5000 м надморска височина в Андите на съпрузите им се наложило сами да сменят счупения преден мост на джипа, наричан от тях Ото. "Трябва да кажа, че Ото никога не ни подведе, макар през всичкото време да носеше половин тон товар", казва Гюнтер.

През 2010 г. Кристина умира от рак, от който е заболяла още през 2003 г. На смъртния си одър тя е накарала Гюнтер да й обещае, че ще продължи пътешествието, за което двамата са мечтали и са се готвели от години. И Гюнтер го направил.

В събота, на 11 октомври той и Ото най-сетне пристигнали, откъдето някога са тръгнали - пред Бранденбургската врата в Берлин. Посрещнал ги президентът на "Даймлер" Дитер Цетше. Предстои Ото да бъде изложен в музея на "Мерцедес-Бенц" в Щутгарт като колата, обиколила света.