Гергана Грънчарова е на посещение в Косово
Гергана Грънчарова е на посещение в Косово / netinfo

Министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова е на посещение в Косово. Тя участва и в срещата на Паневропейския съюз в Призрен.

Лидерът на Гражданската инициатива на гораните Мурсел Халили пред косовско радио категорично отрече информациите в българските медии, че е настоявал за среща в Косово с министъра по европейските въпроси Гергана Грънчарова. Това е българска инициатива, каза той. Горанската общност не е българска. Гораните са граждани на Сърбия и няма никакви причини да сменят своята национална идентичност за нещо друго.

Според Халили единственото нещо, заради което горанската общност може да се свърже с България, са българските паспорти, които отварят на гораните пътя към Запада. От 2007 година не съществуват никакви контакти с българските власти за предефинирането на горанската общнсот в българска.

Гергана Грънчарова разговаря в Косово с премиера Хашим Тачи, президента Фатмир Сейдиу, специалният пратеник на ЕС за Косово Питер Фейт и присъства на международната конференция на Паневропейския съюз в Призрен.