Георги Гатев: СПИН процесът ще стигне до Върховния съд на Либия
Георги Гатев: СПИН процесът ще стигне до Върховния съд на Либия / netinfo

Трудно бих повярвал, че на този етап от СПИН процеса в Либия българските медици ще бъдат оправдани. Това заяви пред Дарик радио адвокат Георги Гатев, който е част от защитата на българските медици. „Ако това дело се гледа от един обективен съд, смятам, че присъдите трябва да бъдат оправдателни, но до този момент нямам основание да считам, че наказателният съд в Триполи е такъв”, допълни Гатев.

Адвокат Георги Гатев заяви пред Дарик радио, че СПИН процесът срещу българските медици задължително ще стигне до Върховния съд на Либия, тъй като присъдата на Наказателния съд ще бъде обжалвана от една от страните. Дано ние сме правите да протестира прокуратурата, допълни той. Адвокат Гатев не се ангажира със срок, в който Върховния съд на Джамахирията би разгледал делото, но уточни, че всичко е въпрос на организация и на желание. Ако имат желание, процесът може да приключи и тази година, ако нямат желание, ще влачат делото и през следващата годана, коментира защитникът.

Георги Гатев разказа, че петте български медицински сестри са били разстроени от отлагането на следващото заседание на съда за 31 октомври, но не са имали никакви подозрения, че либийският защитник Осман Бизанти отсъствал от съдебната зала умишлено.

Вчера Бизанти не се яви в съда и това се превърна в причина аз отлагане на делото. Георги Гатев не скри, че медицинските сестри са се изнервили до такава степен, че са били готови да се откажат от адвокат Осман Бизанти, само и само делото да приключи по-бързо. Това беше емоционално решение, но когато им обяснихме юридическите процедури, те се успокоиха, обясни Гатев. Той изключи вероятността неговият колега Осман Бизанти да е бил подложен на натиск да не се яви в съдебната зала и да пледира.

Не вярвам, че има някакъв подтекст за неговото неявяване в съда, той е добър адвокат, допълни Георги Гатев.