Гент срещу имиграцията от България
Гент срещу имиграцията от България / снимка: sxc.hu
Гент срещу имиграцията от България
62886
Гент срещу имиграцията от България
  • Гент срещу имиграцията от България

Кметът на белгийския град Гент поиска България да спре имигрантите към града. Причината е, че напливът на българи поставя под огромен натиск социалната система и властите не могат да помогнат дори и на тези, които вече са там. Малка част от българите се занимават и с незаконна дейност, а друга стават жертва на престъпни схеми. Посланикът на България в Белгия Веселин Вълканов обясни, че ще се търсят различни начини за решаване на проблема, предава БНТ.

В Гент живеят около 250 000 души. Между 10 и 20 000 от тях са българи и част от тях понякога създават проблеми на градската управа.

Според местните власти преселването на хиляди семейства от България в Гент поставя под огромен натиск социалната система в града. Пред почетните консули на няколко държави в прав текст кметът поиска България да спре имигрантите.

"Официално са регистрирани 6000, но тук живеят повече от 10 000 българи. Те са добре дошли, но градът вече е пълен. Нямаме достатъчно жилища, достатъчно училища, достатъчно работа. Очевидно те са дошли тук за по-добър живот, работа и училище за децата си. Ние правим всичко, което е по възможностите ни, но при нас също има хора без работа, също има деца, които се нуждаят от училище. Ще направим всичко за хората, които са тук, но няма повече място за българи заради това ги моля - не идвайте повече тук, защото няма място", сподели Даниел Термонт, кмет на град Гент.

В два квартала на Гент има компактни общности от български граждани, част от тях живеещи незаконно. Те си създават паралелен свят, в който понякога стават незаконно работници на работодатели-турци, страхуват се от полицията и от местните власти, живеят по няколко семейства в една къща. Кметът казва, че малка част от българите нарушават закона - крадат, ходят пияни по улиците, не пускат децата си на училище.

На практика обаче властите - и българските, и белгийските, нямат кой знае какви възможности за справяне с проблема. Според кмета достъпът до социалната система е максимално затегнат, а пристигането на повече българи в Гент не може да се забрани. Ако това стане, ще се наруши едно от основните права в Европейския съюз - на свободно придвижване.

Българският посланик смята, че българите трябва да бъдат насърчавани да спазват законите.

"Да търсят начин да се интегрират максимално добре, да стоят "на светло", да се обръщат към официалните власти, а не към други - самозвани власти и помагачи и да търсим варианти за задържане на хората в България" заяви Веселин Вълканов, посланик на България в Белгия и Люксембург.

Посланикът обсъди с бизнесмени от Гент бъдещи съвместни социални проекти в Североизточна България, които да накарат хората там да останат в родината си.