Генералният секретар на НАТО посети грузински град Гори
Генералният секретар на НАТО посети грузински град Гори / снимка: БГНЕС

Генералният секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер посети заедно с постоянните представители на 26-те страни членки грузинския град Гори, който беше окупиран от руски части през август, предаде АФП. Грузинският министър на отбраната Давид Кезерашвили показа на делегацията на НАТО грузинска казарма, която е била бомбардирана.

Схефер посети и лагер за близо 2300 души, които са били принудени да напуснат домовете си главно от Южна Осетия заради военните действия. Той приветства дейността на хуманитарните организации и мобилизацията на членове на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН). Никой не може да попречи на процеса на интеграция и приемане на Грузия в НАТО, заяви по-рано днес Схефер на пресконференция с грузинския президент Михаил Саакашвили, предаде ИТАР-ТАСС.

Народът и правителството на Грузия избраха курс към членство в НАТО и последователно се подготвят за него, каза Схефер. Нито една страна, която не е членка на НАТО, не може да попречи на приемане на Грузия в алианса, отбеляза той.

Въпреки трудностите заради руските действия срещу Грузия през август, Тбилиси продължава процеса на реформи, необходими за членство в НАТО, каза още Схефер. Страната трябва да реформира съдебната си система, избирателните закони и други области, за да отговори на условията за приемане в Алинса, отбеляза той.

Грузинският президент Михаил Саакашвили заяви, че курсът, който Грузия е поела към членство в НАТО е необратим, и се ангажира да извърши всички изисквани от алианса реформи.