Йенс Столтенберг
Йенс Столтенберг / Getty Image
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отмени поредица срещи в Германия и Румъния, защото се е заразил с херпес зостер след прекараната миналия месец коронавирусна инфекция, предаде Асошиейтед прес, като се позова на неговата канцелария.

"Генералният секретар ще осъществи планираното си посещение в Германия и Румъния дистанционно вместо присъствено. Той е диагностициран с херпес зостер - заболяване, което може да се появи след прекаран КОВИД-19 - и работи от вкъщи", каза представител на НАТО.

63-годишният Столтенберг по програма трябваше да се срещне в четвъртък в Берлин с германския канцлер Олаф Шолц и с министърката на отбраната Кристине Ламбрехт. В петък бе предвидено той да посети Букурещ.

Бившият норвежки премиер, който е напълно ваксиниран срещу COVID, се зарази с коронавируса в началото на миналия месец и беше принуден да работи от вкъщи по време на срещата на външните министри от НАТО в Берлин на 14 и 15 май.

Херпес зостер се причинява от херпесния вирус, който причинява варицелата. Той често пъти се проявява като кожен обрив с мехури. При възрастните може да протече особено болезнено, отбелязва АП.