Андрей Кондрашов
Андрей Кондрашов / БТА
Министър-председателят на Русия Михаил Мишустин подписа днес заповед, с която Сергей Михайлов бе освободен от длъжността генерален директор на новинарската агенция на Русия - ТАСС, съобщи пресслужбата на руското правителство.

На поста е назначен Андрей Кондрашов, който до този момент беше първи заместник-генерален директор на Общоруската държавна телевизионна и радиопредавателна компания (ВГТРК в оригинал - бел. ред.). 

52-годишният Михайлов оглавяваше най-старата новинарска агенция на страната - ТАСС, от 2012 г. Той се явяваше председател на Съвета на ръководителите на държавните новинарски агенции на страните от ОНД, вицепрезидент на Организацията на новинарските агенции на страните от Азиатско-тихоокеанския регион, а така също и глава на медийния съвет към Асамблеята на народите от Евразия.

Наследникът му Кондрашов е роден през 1973 г. в Алмати, Казахстан. Завършил е журналистическия факултет към Независимия еколого-политологически университет в Москва. След това се дипломира и като магистър по политология в Руската академия за национално стопанство и държавна служба.

От 1991 г. работи като телевизионен журналист. По информация на Ройтерс Кондрашов е приближен на президента на Русия Владимир Путин. През 2018 г. новият генерален директор е бил прессекретар в предизборния щаб на Путин по време на кандидатпрезидентската му кампания.

Догодина ТАСС ще чества своята 120-а годишнина. Тя е създадена през 1904 г. като Санктпетербургска телеграфна агенция, първата официална новинарска агенция в Русия. Името ТАСС е останало от ерата на СССР като абревиатурата означа Телеграфна агенция на Съветския съюз.
Ройтерс отбелязва, че Кремъл е затегнал медийния контрол от началото на войната в Украйна, причинявайки закриването на редица независими вестници и заклеймявайки много журналисти като "чужди шпиони".
Иво Тасев/БТА