Генерал от Бурунди заяви, че е взел властта в отсъствието на президента
Генерал от Бурунди заяви, че е взел властта в отсъствието на президента / БГНЕС

Бурундийският генерал-майор Годфроа Нийомбаре обяви, че е е взел властта в Бурунди, докато президентът Пиер Нкурунзиза е на регионална среща на върха в Танзания, предадоха ДПА и Ройтерс.

Нийомбаре заяви, че работи с граждански организации, религиозни водачи и политици по съставянето на преходно правителство. Според него президентът е нарушил конституцията с опита си да получи трети мандат.

Президентската канцелария омаловажи съобщението, направено от казарма и излъчено по местни радиостанции, като заяви, че това е шега.

Нийомбаре бе уволнен от президента от поста шеф на разузнаването. Той е бил и посланик на Бурунди в Кения. Нийомбаре направи съобщението си в присъствието на други висши офицери от армията и полицията, включително един бивш министър на отбраната.

Стотици хора в столицата на Бурунди Бужумбура празнуват по улиците след съобщението, че властта е поета от военните, отбелязва Ройтерс.

По улиците на столицата се чуват изстрели. В града трета поредна седмица продължават протестите срещу желанието на президента да се яви за трети мандат. Армейски части са обградили държавното радио, предаде Асошиейтед прес.

Говорител на външното министерство на Южна Африка заяви, че страната му следи внимателно ставащото в Бурунди, но все още е рано да се каже дали там има преврат, отбелязва Ройтерс.

Източник: БТА