Генерал Младич се охранявал от добре въоръжени войници
Генерал Младич се охранявал от добре въоръжени войници / БГНЕС

Сръбските власти анализират рисковете от арестуването на Радко Младич, който най-вероятно се охранява от добре въоръжени войници, оцени председателката на фонда за хуманитарно право Наташа Кандич.

Не изключвам възможността Радко Младич да е обкръжен от хора, които го охраняват, и да се прави оценка на това дали неговото арестуване би довело до някакво разчистване на сметките, при което някой би изгубил живота си, каза тя.

До Младич се намират или добре платени хора, или войници, които са му верни и са били покрай него по време на Сребреница и всички други кървави бани и събития. Условията на скриването на Радован Караджич и Радко Младич са съвсем различни, защото при Караджич е станало ясно, че има информации, които няма никой друг, нито Хагският трибунал, освен сръбската полиция.

В случая с Радко Младич информациите са в ръцете на тайните служби. Караджич според нея е имал само защитата на полицейските служби, които до един момент са го охранявали, а после са решили да го предадат.

Въпросът къде е обвиненият за военни престъпления в Босна Младич е в центъра на вниманието в целия бивш югорегион от снощи, когато босненската телевизия излъчи видеофилм с кадри на генерала, според които през определен период той е бил под защитата на сръбските власти и е живеел спокойно във военни обекти.

На пресконференция в Белград Расим Ляич, шеф на Националния съвет за сътрудничество с Хагския трибунал, каза, че Младич е напуснал своята къща в Белград на 28 юни 2001 г., когато Милошевич е предаден на Хагския съд, а до 1 юни 2002 г. се е крил във военните обекти в Раяц, Страгари и Крчмари. Който достави доказателства, че Младич след тази дата се намирал в някой военен обект, ще получи парично възнаграждение, обеща Ляич.