Генерал Джон Алън става върховен главнокомандващ на НАТО
Генерал Джон Алън става върховен главнокомандващ на НАТО / снимка: Reuters

Американският генерал Джон Алън бе назначен за върховен главнокомандващ на съюзническите въоръжени сили на НАТО. Като главнокомандващ на многонационалните сили в Афганистан - пост, който заема сега, той ще бъде сменен от друг американец - генерал Джоузеф Дънфорд, съобщи в Брюксел министърът на отбраната на САЩ Лион Панета, цитиран от Франс прес.

Генерал Алън ще поеме през пролетта на 2013 година поста главнокомандващ на силите на НАТО от адмирал Джеймс Ставридис. Този пост в НАТО винаги заема американец, напомня АФП. Сега генерал Дънфорд е втори по ранг висш офицер в морската пехота.

Постът върховен главнокомандващ на съюзническите въоръжени сили в Европа е един от най-престижните за американските военни. Генерал Алън ще го заеме, след като от 2011 година бе начело на многонационалните сили в Афганистан, а преди това бе един от ключовите командири в Ирак, посочва АФП.

В Афганистан той пое ръководството на първите етапи на операцията по прехвърляне на грижите за сигурността на афганистанската армия и полиция и на началото на изтеглянето на американските войски. Сега коалицията в Афганистан разполага с 100 000 военни, от които 68 000 са американци.

Генерал Алън е завършил Военноморската академия на САЩ през 1976 година Продължава академичната си подготовка през цялата си кариера. Експерт е по въпросите на националната сигурност и стратегическото разузнаване.

Назначенията на генералите Алън и Дънфорд, направени от президента Барак Обама, трябва да бъдат утвърдени от Сената, напомня АФП.