Генерал Абдел Фатах ас Сиси има широка подкрепа в Египет
Генерал Абдел Фатах ас Сиси има широка подкрепа в Египет / снимка: БГНЕС, архив

Малко повече от половината жители на Египет подкрепят бившия главнокомандващ на армията Абдел Фатах ас Сиси, който е сочен като фаворит за спечелване на президентските избори следващата седмица, показва оповестено днес социологическо проучване, цитирано от АП.

Според допитването на изследователския център „Пю” 54% от анкетираните имат положително отношение към Сиси, а 45% са отрицателно настроени към него. Свалянето от власт на избрания президент Мохамед Морси, извършено през юли миналата година от армията под ръководството на Сиси, е одобрявано от 54% и неодобрявано от 43% от участниците в проучването, проведено между 10 и 29 април сред 1000 пълнолетни граждани.

Показателно е, че според анкетата 42% се отнасят благосклонно към Морси, който е в ареста и е съден по редица обвинения. Социологически данни, публикувани от „Пю” преди година, когато Морси още не беше свален от власт, сочеха, че той се ползва с одобрението на 53% от египтяните.

За разлика от Морси организацията „Мюсюлмански братя”, която стои зад него, се представя доста по-зле от гледна точка на обществената подкрепа. Социологическите данни на „Пю” показват, че популярността на ислямисткото движение се е сринала - преди година благосклонно отношение към организацията са имали 63% от египтяните, а сега делът им е намалял на 38%.

Според изследователския център дори армията, която по традиция е най-силната и уважавана институция в Египет, е загубила от своята популярност - миналата година 73% са смятали, че военните играят положителна роля в страната, а сега едва 56% са на това мнение, допълва БТА.

Социологическите данни на „Пю” свидетелстват за наличие на значително разделение сред хората в Египет. Това е в остър контраст с картината, която обрисуват египетските медии, представящи Сиси като обичания герой на нацията, а отстраняването на Морси - като волята на народа, отбелязва АП.