Ген. Златан Стойков на посещение в Китай
Ген. Златан Стойков на посещение в Китай / снимка: Sofia Photo Agency

Началникът на Генералния щаб на Българската армия генерал Златан Стойков е на официално посещение в Китайската народна република от 13 до 16 ноември 2008 г. Генерал Стойков и водената от него военна делегация проведоха официални разговори в сградата на МНО на КНР и ГЩ на Китайската народноосвободителна армия /КНОА/. В официалната делегация е и извънредният и пълномощен посланик на България в Китай Георги Пейчинов, съобщи Дирекция "Информация, връзки с обществеността и европейска комуникация" на МВнР.

От китайска страна българският началник на ГЩ бе посрещнат от заместник-началника на ГЩ на КНОА генерал-лейтенант Ма Сяотиен, който прие българската делегация от името на члена на Централната военна комисия /КВК/ на Китайската комунистическа партия и началник на ГЩ на КНОА генерал Чън Биндъ.

По време на разговорите и от двете страни бе отбелязано, че състоянието и развитието на традиционно приятелските българо-китайски отношения са навлезли във фаза на всестранно сътрудничество и партньорство. Акцентирано бе върху възходящото развитие на двустранното военно сътрудничество през последните години, за което не малък принос имат министерствата на отбраната и генералните щабове на въоръжените сили на България и Китай.

На срещата бяха набелязани конкретни направления и области за разширяване на двустранното сътрудничество: размяна на проучвателни групи по въпроси, свързани с трансформацията и модернизацията на въоръжените сили и произтичащите от тях проблеми за решаване, размяна на наблюдатели на военни учения, проучване на възможностите за съвместни учения на малки бойни единици - до взвод, взаимодействие в борбата с тероризма, обмяна на опит в подготовката на контингенти за участие в мироопазващи мисии и др.

По-късно днес заместник-председателят на ЦВК на ККП генерал Сю Цайхоу прие в сградата на Министерството на отбраната и ГЩ генерал Златан Стойков и водената от него делегация. В протоколната среща участва и посланик Георги Пейчинов.

По време на срещата от българска страна бе изтъкнато, че отношенията с Китай се развиват по възходяща линия във всички сфери от взаимен интерес. И от двете страни бе отбелязано, че през следващата година по тържествен начин предстои да бъде чествана 60-годишнината от установяването на дипломатически отношения между нашите две страни.