Гейтс подкрепя идеята за съкращаването на контингента в Ирак
Гейтс подкрепя идеята за съкращаването на контингента в Ирак / netinfo

Американският министър на отбраната Робърт Гейтс заяви, че подкрепя идеята за малка пауза в съкращаването на американския контингент в Ирак, след предвиденото за юли първоначално изтегляне на пет бригади, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

„Смятам, че е разумно да има кратък период за укрепване на силите и оценка на обстановката”, отбеляза Гейтс , след среща в Багдад с командващия американските войски в Ирак генерал Дейвид Петреъс. Гейтс даде ясно да се разбере, че последната дума по въпроса ще има президентът Джордж Буш.

Едни от ключовите въпроси са колко дълго да продължи тази пауза и какво ще стане след това, продължи шефът на Пентагона. Той уточни, че Съединените щати все още обмислят каква да е продължителността на този период. Ройтерс отбелязва, че броят на американските войници в Ирак е голям политически въпрос в Съединените щати, особено предвид предстоящите през ноември президентски избори. Демократите се обявяват за бързо изтегляне, докато републиканците искат военното командване да каже първо дали това ще е безопасно.