Цената на природния газ на европейските борси се понижава значително в хода на днешната търговия, сочат данни на лондонската борса ICE.

На хъба Те Те Еф (TTF) в Нидерландия договорите се котират за 57, 215 евро за мегаватчас към 13:27 часа българско време. В началото на днешната търговия контрактите се търгуваха за 65 евро за мегаватчас.

„Булгаргаз“ предложи по-скъп газ за март

Такава динамика се наблюдава за първи път от началото на септември 2021 г.  Общият спад на цените за деня се оценява на над 11%.

Котировките на газа в Европа се понижават на фона на топлото време и запълнените на високи нива подземни газови хранилища.

Сергей Колобанов, заместник-директор на Центъра за икономика на горивно-енергийния комплекс, каза пред агенция Прайм, че в близко бъдеще не трябва да се очаква рязко увеличение на цените на газа в Европа.  Той подчерта, че поевтиняването на енергоносителите се дължи на редица причини.

Русия бележи сериозен ръст на приходите от петрол и газ

Става дума както за високото ниво на запасите от газ в европейските подземни хранилища, така и за техническите, икономическите и политическите решения, взети от лидерите на Европейския съюз, посочи експертът.
Рамблер, Елена Савова/БТА