"Газпром” поиска парична неустойка от България за природния газ. Става въпрос за суми по изтеклия в края на 2022-а година договор.  България спря да получава газ от Русия в края на април миналата пролет. От месеци се спекулира дали „Газпром” ще заведе дело за това, че не сме взимали заявените количества, които обаче трябваше да се плащат в рубли. Исканата сума сега не е свързана по никакъв начин с това, обясни за NOVA енергийният министър Росен Христов.

Без да влиза в детайли за точната сума, Христов разясни, че става въпрос за финансов спор, който е отдавна. Иск за това, че България отказа да плаща газа в рубли няма. Докато изтече договора ни с „Газпром”, „Булгаргаз” продължаваше да праща ежедневно доставки за количества газ, но без резултат.

Добивът на „Газпром” през 2022 г. е спаднал с 20%

„Всъщност e една стара претенция още от април-май месец за една сравнително дребна сума. Става въпрос за платени и доставени количества. Има разлика в осчетоводяването колко е доставено, колко е платено. Няма арбитражно дело, няма претенции и по клаузата „Вземи или плати”, заяви енергийният ни министър Росен Христов.

Според експертите „Газпром” няма да рискува с дело срещу „Булгаргаз”, щом досега не са го направили.

Въпреки санкциите: „Газпром” се похвали с рекордна чиста печалба от 2,5 трилиона рубли

„Най-вероятно ще го загуби или поне има сериозен риск да го загуби, тъй като „Газпром” е нарушила споразумението. Може да цитира форсмажорни обстоятелства и други клаузи в договора, това е така, но все пак рискът и задължението да докаже позицията си ще е при „Газпром”, а не при българската страна”, посочва Мартин Владимиров, енергиен експерт.
NOVA