/ Guliver/Getty Images
Британецът Гари Олдман спечели приза за най-добър актьор на 90-ата церемония за наградите "Оскар" с превъплъщението си в образа на Уинстън Чърчил във филма "Най-мрачният час", предадоха световните информационни агенции.

Най-впечатляващите рокли на червения килим на наградите Оскар (СНИМКИ)
 
Три десетилетия, неизброими пластове грим и борбеният дух на Уинстън Чърчил бяха необходими на 59-годишния Олдман, за да получи първия си "Оскар".

Всички новини около наградите "Оскар" може да намерите тук
 
Британецът надделя за отличието над своя сънародник и трикратен носител на награди на киноакадемията Даниъл Дей-Луис и над двукратния призьор от САЩ Дензъл Уошингтън. В категорията за най-добър актьор бяха номинирани също британецът Даниел Калуя и американецът Тимъти Шаламе.

оскари гари олдман
Guliver/Getty Images

Гари Олдман беше смятан за фаворит за актьорския приз, след като през наградния сезон "обра" редица отличия, сред които "Златен глобус", "Изборът на критиците", БАФТА и наградата на американската Гилдия на филмовите актьори.
 
Приемайки първия си "Оскар", Гари Олдман благодари на Уинстън Чърчил, както и на екипа, работил над филма "Най-мрачният час". Актьорът не пропусна да изрази благодарност и към 99-годишната си майка за цялата й любов и подкрепа. "Слагай чайника. Нося "Оскар" у дома", каза Олдман.
 
В началото на кариерата си Гари Олдман изглежда обещаващ талант, чиито рафтове години по-късно ще са пълни с награди "Оскар" и "Златен глобус", или поне ще е номиниран многократно за най-престижните киноотличия.
 
Въпреки че от 30 години актьорската работа на Олдман е възхвалявана от критиката, за превъплъщението си в образа на Чърчил той получава едва първата номинация и впоследствие награда "Златен глобус" в кариерата си.

оскари гари олдман
Guliver/Getty Images

Навремето, след като е определил отличията на Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд като "безсмислени" в сравнение с други награди, най-вече заради изборния процес и начина им на връчване, британският актьор решава, че никога няма да получи "Златен глобус". Всичко това се променя, когато актрисите Сюзан Сарандън и Джина Дейвис обявяват името му на церемонията за 75-ите награди на организацията.
 
Освен че за първи път е номиниран и печели "Златен глобус", Олдман има само една номинация за "Оскар" - за ролята си в "Дама, поп, асо, шпионин" (2011).
 
Гари Олдман е познат на зрителите с ролите си във продукции като "Сид и Нанси", "Дракула", "Истински романс", "Петият елемент", филми от поредицата за приключенията на Хари Потър и на Батман, "Зората на планетата на маймуните".
БТА