Гари Каспаров призова руската опозиция да се обедини
Гари Каспаров призова руската опозиция да се обедини / netinfo

Гари Каспаров, лидер на руската опозиционна коалиция "Другата Русия", призова днес опозицията в страната да се обедини за президентските избори през 2008 г., за да "демонтира" режима, установен от Владимир Путин, предаде Франс прес.

Основна цел на опозицията е да демонтира този жалък и продажен режим, който тласка страната към катастрофа, заяви бившият световен шампион по шахмат на конференция на "Другата Русия", обединение на разнородни опозиционни сили.

Според Каспаров стратегията на "Другата Русия" дава резултати вече от година, по-специално чрез протестните шествия, наречени "маршове на несъгласните", често разпръсвани брутално от милицията.

От 2004 г. насам Кремъл се страхува от "оранжева революция", от опозиция, която да не е под контрол, от свободни действия, поясни Каспаров; на това според него се дължи "свирепата реакция на властта", посочва АФП.

Консолидация на опозиционните сили, издигане на общ кандидат, победа в президентските избори - ето основните най-близки цели на "Другата Русия", каза Каспаров, цитиран от сайта Нюзру.ком.

Опозиционерът не уточни името на единния кандидат, нито плановете на "Другата Русия" във връзка с парламентарните избори в страната през декември, посочват руски медии.

Нюзру.ком цитира оратор на форума, предложил да се проведе "Марш на несъгласните" в Грозни като протест срещу Рамзан Кадиров, президент на руската Чеченска република. Идеята е шествието да обедини чеченци, които страдат от режима на Кадиров, и военни, участвали в чеченската война.